A MESTER
BEJELENTKEZÉS
Név:
E-mail:

 

Szvámi Véda Bhárati

 

      Szvámi Véda Bhárati, a Szádhana Mandir jelenlegi spirituális vezetője és tanítója az elmúlt hatvanhét évet azzal töltötte, hogy tanított és spirituális irányítást nyújtott a világ minden táján. India szanszkritül beszélő tudós-filozófusainak ötezer éves hagyományában nevelkedett, és Patandzsali Jóga-szútráit már kilencéves korától, a Védákat pedig tizenegy éves korától tanítja.

 

 

      Ő a szerzője a Patandzsali Jóga-szútráihoz írt legátfogóbb kommentárnak és számos más könyvnek, ugyanakkor költő, tudós, kutatásvezető és par excellence nemzetközi előadó. A tudását intuitív módon szerezte, és a legmagasabb akadémiai fokozatokat érte el, mint például a B.A.-t (Honours) (London), az M.A.-t (London) és D. Litt.-et (Hollandia), mindezt 1965 júniusa és 1967 között kapta. 1969-ben találkozott spirituális mesterével, Szvámi Rámával, és a dhjána jóga legmagasabb ösvényeibe nyert beavatást.

      Tanulmányozta és alaposan megismerte a világ összes vallásának szent iratait, ért és különböző folyékonysággal beszél tizenhét nyelvet, ami képessé teszi arra, hogy különféle vallású embereket tanítson meditálni – hindukat, buddhistákat, muszlimokat, keresztényeket és szikheket –, a saját szentírási és meditációs hagyományaiknak megfelelően. Mivel jártas minden ismert meditációs hagyományban, valamint a keleti és nyugati filozófia különböző irányzataiban, a buddhistáknak buddhista mantrát ad, a keresztényeket pedig a gazdag, keresztény meditációs és kontemplációs hagyománynak megfelelően tanítja.

      Ha valaki találkozik vele, azonnal érzékeli, hogy egy olyan különleges személy jelenlétébe került, aki a spiritualitást beépítette a mindennapi életébe, aki hitelesen és mélyenszántóan tud beszélni az embernek másokhoz, a mindennapi élet eseményeihez és Istenhez fűződő kapcsolatairól.

 

Swami Rama

(1925 – 1996)

 

Indiai jógi, akinek jelentős szerepe van abban, hogy Nyugaton a jógát tudományként is elismerték. Saját jógikus képességeit klinikai vizsgálatnak vettette alá.

Korai évek:

        Szvámi Ráma egy Toli nevű kis faluban született, Észak Indiában, a Himalája lábánál. Fiatal gyermekkorától kezdve egy bengáli jógi és szent, Bengali baba nevelte, aki a Himalája előhegységeiben élt. Mesterével templomról templomra utaztak, és számos himalájai jógival és szenttel folytattak tanulmányokat, eljutva egészen a távoli Tibet nagy mestereihez. Erről bővebben az Élet a Himalája Mestereivel című könyvében olvashatsz!

Szvámi Ráma, mint sankaracsárja:

        Szvámi Ráma 1949-ben, alig huszonnégy évesen, megkapta a Karvirpitham Sankaracsárja címet, ami Indiában az egyik legfontosabb szellemi rangnak és pozíciónak számít. Sankracsárjaként jelentős hatással volt kora spirituális szokásaira: elhagyta a szükségtelen formalitásokat és rituálékat, a társadalom minden rétege számára lehetővé tette a templomi istentiszteletet, és támogatta, hogy a nők is tanulhassanak meditációt. 1952-ben lemondott tisztségéről és a vele járó tekintélyről, hogy visszatérhessen a Himalája hegyei közé, elmélyülni a jóga gyakorlásában.

       Mestere tanácsára, Nyugatra ment tanítani,  és így élete nagyobb részét Nyugaton – az Egyesült Államokban és Európában – élte le.

        Fiatal éveiben a jóga tudományának és filozófiájának különböző irányzatait tanulmányozta a Himalája tradicionális kolostoraiban. Spirituális tanítói Ramana Maharishi, Szvámi Brahmananda, Mahatma Gandhi, Sri Aurobindo és Rabindranath Tagore voltak. Tibetbe is elutazott, hogy nagymesterétől, Mahavatar Babától tanuljon.

Szvámi Ráma Nyugaton:

        Szvámi Ráma dolgozott orvosi szakértőként Londonban, később segédkezett parapszichológiai kutatásban Moszkvában. Ez után visszatért Indiába, ahol megalapított egy asramot Rishikesh-ben.

        1960-ban befejezte homeopátiás orvosi tanulmányait Darbhangában. Fokozatosan elérkezett az idő, amikor fel kellett adnia egyszerű, békés életét a modern világ nyüzsgésére, hogy tudásával másokat gazdagíthasson. Szolgálata nyomán segítő szervezetek és intézetek jöttek létre, melyeket vagy ő alapított, vagy tanítványai az ő vezetésével.

        1969-ben az Egyesült Államokba utazott, hogy tudását és bölcsességét elhozza Nyugatra is. Szvámi Ráma Dr. Elmer Green – a Kansas állambeli Topekai Menninger Alapítvány igazgatója – meghívására érkezett Amerikába, hogy egy kutatóprogram tanácsadója és egyben alanya is legyen, amely a jóga technikák valódiságát igyekezett bizonyítani. Olyan kísérletekben vett részt, melyek segítettek forradalmasítani a tudományos felfogást test és elme kapcsolatáról. Laboratóriumi körülmények között végrehajtott bemutatóival számtalan tudóst hökkentett meg.
Olyan dolgokra volt képes, melyekről korábban azt gondolták, hogy lehetetlen.

 

 


Szvámi Véda magyarul megjelent művei:

A hatha jóga filozófiája
Bevezetés a Himalájai Jóga Tradícióba 1.
Bevezetés a Himalájai Jóga Tradícióba 2.
Isten
Mantra és meditáció
Szupertudatos meditáció
Bhisma
A meditáció és a meghalás művészete

 

Ezek a könyvek megrendelhetők:

Soós László jógaoktatónál 06-30-6560457