BEMUTATKOZÁS
BEJELENTKEZÉS
Név:
E-mail:

 

MISKOLCI HIMALÁJAI JÓGA TRADÍCIÓ

önismeret – tradíció – egészség

 

     Jógaközpontunk a Miskolci Jóga Egyesület (MJE) fenntartásával működik. Az Egyesület 1994. április 03-án alakult, Szwámi Maheshwarananda inspirációja alapján, majd 1999-ben közhasznú szervezetté vált. Ezzel mi vagyunk Miskolc legrégebbi jógaoktatói.

     A jógaórák elsősorban a Swámi Ráma, Szwámi Véda Bharati, Szwámi Ritavan Bharati gurulánc által vezetett Himalájai Jóga Tradíció évezredes bölcseletei alapján vannak felépítve.

     A Himalájai Jóga Tradíció több ezer éves gyökerekkel rendelkezik, melyet a himalájai barlangkolostorokban élő nagyszerű bölcsek hagytak ránk.

     A jóga az elme hullámain való uralkodást jelenti, szemben a hamis egóval és a folyton változó külvilággal való azonosulással. A jóga - szamádhi (eggyéválás a tökéletességgel).

     A Himalájai Jóga tanításai Pátándzsáli Jógaszútráinak bölcsességét ötvözik a tantrák filozófiájával és gyakorlataival, valamint a buddhista és a jógamesterek által továbbadott beavatási tapasztalatokkal. A Tradíció ezeket a részeket egymással teljes egységben lévő rendszerré fogja össze. E tanítások magukba foglalják az összes ismert meditációs rendszer legfontosabb tanait és gyakorlatait, sőt, ezek a rendszerek túlnyomó részben éppen ezen iskolából fejlődtek ki. A vipasszana például a légzés-tudatosságot hangsúlyozza, a Transzcendentális Meditáció a mantra ismétlésére koncentrál, míg a tradíciónk által tanított módszerek mindezeket tartalmazzák.  

     A meditáció mellett jelen van a hat-ha (hold és nap egyensúlya) jóga jellemzői a testhelyzetek (ászanák), a légző- és energetikai gyakorlatok (pránajáma), tisztító gyakorlatok valamint a különféle relaxációs gyakorlatok, és a jógikus alvás (jóga nidrá). Kiemelt fontosságú még az elme csendjének (silence) gyakorlása. 

     Tradíciónk szívesen lát minden keresőt kortól, nemtől és vallási felekezettől függetlenül.

         A jógafoglalkozásokon a fentiek mellett több jógamester tanításait is alkalmazzuk, pl.: B.K.S.Iyengar, Sri Ramana Maharsi, Swami Satyananda Saraswati, Swami Maheshwarananda, Swami Vivékananda.

 

 

MIÉRT JÓ JÓGÁZNI?

 

Az ászanák (gyakorlatok), jók a testnek:

-      Növeli az állóképességet. A helyes légzés elsajátítása egyensúlyba hozza a keringést és növeli a tüdőkapacitást. Segít az erős, rugalmas és laza test kialakításában, beállítja a helyes testsúlyt, fejleszti az egyensúlyérzéket. Elősegíti a regenerálódást és a pihentető alvást.

A pranayama (légző gyakorlatok), jók a léleknek:

-      Oldja az érzelmi stresszt, endorfint szabadít fel a szervezetben, amely a boldogság és kiegyensúlyozottság, felszabadultság érzetét adja. A jóga kitartó gyakorlása Flow-élményt nyújt. Pozitív létélményt, örömmel áthatott életszeretetet hoz létre.

A meditáció, jó az elmének:

-      Harmonizálja és összehangolja a két agyféltekét, lenyugtat, kikapcsol, oldja a stresszt, a feszültséget, mentális egészséget ad. Javul az emlékezet, az intuíció, a kreativitás, a logikus gondolkodási funkciók.

 

PROGRAMJAINK:

 

·         Csoportos jógatanfolyamok kezdő, közép- és haladó szinten.

·         Igény esetén, előzetes egyeztetéssel magánórák, a jóga terápiás alkalmazása egyéni igényre szabva.

·         Cégeknek a helyszínen csoportos foglalkozások tartása, akár csapatépítő jelleggel is.

·         Minden hónapban teliholdkor közös meditációt (Szatszang) tartunk.

·         Rendszeres jógahétvégékkel, nyári jóga táborral és elvonulásokkal (silence) várunk.

·         Jógaoktató képzés egyéni és kiscsoportos formában.

·         Vegetáriánus táplálkozáshoz főzési tanácsadás, kipróbált receptekkel. Ayurvédikus tanácsadás.

·         A jóga mellett asztrológiai tanfolyamokon, egyéni tanácsadáson valamint természetgyógyászati kezelésen (thai masszázs) is részt lehet venni.

 

          Egyesületünk nagyon jó kapcsolatot ápol az indiai központtal. Jógaoktatóink rendszeresen részt vesznek továbbképzéseken, Rishikeshben, a jóga fővárosában és Magyarországon, annak érdekében, hogy tudásuk napra kész legyen. Rendszeresen szervezünk utakat Indiába, életre szóló tapasztalatokkal gyarapítva a jóga iránt mélyebben érdeklődő gyakorlókat.  

 

Miskolci Himalájai Jógaközpont címe: Miskolc, Győri kapu 24/A.

 

      Jógaközpontunk tömegközlekedési eszközökkel (villamos, busz) jól megközelíthető. Ingyenes parkolási lehetőséget biztosítunk.

     A termünk felszerelt jógamatracokkal, gyakorlótéglákkal, hevederekkel és puha plédekkel, így csak olyan ruhát kell magaddal hozni, amiben kényelmesen érzed magad. A gyakorlást mezítláb végezzük. Az órákra érdemes 15 perccel a kezdés előtt érkezni!

     A kívül-belül megújult Jógaközpontunk valódi Indiai hangulattal és autentikus belsővel vár!

 

Elérhetőségek:

 

46/330-013 ill. 30/5072935 SOÓS LÁSZLÓ (Suryanand) MJE elnöke.

 

e-mail: miskolcijogaegy@chello.hu

Facebook: Miskolci Himalájai Jóga

 

Kapcsolódó weboldal: www.himalajaijoga.hu

 

www.jogamiskolc.hu